Pennskaft & pessar

Pennskaft & pessar är ett stycke svensk kvinnohistoria i romanform

Pennskaft-&-pessar

Omslag av Eva Nestell

www.nestell.se

Mitt skrivande började med en spritväska i brunt läder

Min farmors far tar spritväskan i den ena handen och motboken i den andra. Konjaken ligger i säkert förvar på vägen hem från bolaget. Det kan behövas eftersom han har lite svårt att komma överens med spakar och pedaler samtidigt som han ska hålla ögonen på vägen och snurra på ratten i tid när vägen krumbuktar sig.

Det är en lördagskväll våren 1926. Veckan som avdelningschef på Cloettafabriken är slut. Min farmors far avnjuter den gyllene drycken tillsammans med en fet cigarr hemma i herrummet.

Min farmors mor knycker cigarren när han bara kommit halvvägs, drar ett bloss och förkunnar att det är dags att planera min farmors bröllop.

Två generationer senare ärver jag väskan. Den är vackert sliten, hörnen är skavda och konjaken sedan länge urdrucken.

I väskan ligger i stället en pärlbroderad festklänning och ett pannband med en stor fjäder. Det är min farmors mors klänning och den luktar art déco och malmedel. Jag får veta av pappa att hon bar den på min farmors bröllop.

Väskan och klänningen får mig att fundera. Och att börja skriva. Jag hittar flera intressanta händelser i pappas släkt men framför allt hittar jag starka kvinnor.

Jag lägger ut de spridda bitarna och syr ihop dem med fiktiva delar. Den berättelse jag presenterar här, Pennskaft & pessar, är den första boken i en trilogi.

Nästa del har arbetsnamnet När fyrljuset sveper förbi och utspelar sig dels under beredskapstiden i Sverige, dels i Danmark under den tyska ockupationen. Som det ser ut i skrivande stund i alla fall. Vem vet hur karaktärerna väljer att agera när de väl tagit form på mina boksidor?

Pennskaft & pessar

Handling

Året är 1926. Kvinnor har nyligen fått rösträtt och nu öppnas också allt fler möjligheter för dem att göra karriär. Ruth vill ha ett eget yrke men hennes far vill se henne tryggt gift med sonen till Cloetta-fabrikören.

Trots sin strävan att bli oberoende faller Ruth ändå för en charmig säljare, gifter sig och ger upp sina planer. Drömmarna om självständighet kommer så småningom i fatt henne samtidigt som det äktenskapliga skimret falnar.

En kväll tar maken ett ödesdigert beslut som får katastrofala konsekvenser för dem båda, men som efter en svår period leder Ruth framåt om än på ett helt annat sätt än hon från början tänkt sig.

Pennskaft & pessar är min debutroman och den första delen i en trilogi. Den utkommer under 2023 på Lava förlag.

Välkommen att förhandsbeställa ditt signerade exemplar via formuläret här intill.

Datum för utgivning och pris är ännu ej fastställt av förlaget, men uppdateras på denna sida så snart uppgifterna finns tillgängliga. 

Ja tack, jag förhandsbeställer ett signerat exemplar av "Pennskaft & pessar"