Pennskaft-&-pessar

Pennskaft & Pessar 

Året är 1926. Kvinnor har nyligen fått rösträtt och nu öppnas också allt fler möjligheter för dem att göra karriär. Ruth vill ha ett eget yrke men hennes far vill se henne tryggt gift med sonen till Cloetta-fabrikören.

Trots sin strävan att bli oberoende faller Ruth ändå för en charmig säljare, gifter sig och ger upp sina planer. Drömmarna om självständighet kommer så småningom i fatt henne samtidigt som det äktenskapliga skimret falnar.

En kväll tar maken ett ödesdigert beslut som får katastrofala konsekvenser för dem båda, men som efter en svår period leder Ruth framåt om än på ett helt annat sätt än hon från början tänkt sig.

Pennskaft & pessar är första delen i en trilogi.

Omslag av Eva Nestell https://www.nestell.se/

”Det är precis så här som historia ska berättas för att det ska bli levande och engagerande. Det är en riktig bladvändare där man njuter av hur bra språket flyter på. Hatten av för den här makalöst bra debutromanen!”  @boknjutaren på instagram

 

Beställ ditt signerade exemplar av Pennskaft & pessar

Sagt om Pennskaft & pessar

 

”En välskriven bok som känns äkta och det känns som att öppna ett fönster och få möjlighet att följa med på resan i det förflutna. Starka känslor i boken som jag som läsare verkligen känner. Rekommenderar den varmt vidare och ser framemot nästa bok i serien.”

@Boktipset21 – Emma Bookstagram på instagram

 

”Som den historieintresserade bokmal jag är, föll jag som en fura för den här ljuvliga pärlan! Pennskaft & pessar beskrivs som en bit svensk kvinnohistoria, en beskrivning som inte kan bli mer mitt i prick. Ett stycke kvinnohistoria från som är intressant, spännande, och oförutsägbar.

Pennskaft & pessar är en gripande och välskriven bok som väcker känslor, och som trots sina nästan fyra hundra sidor, gick för fort att läsa ut. Levande och trovärdiga karaktärer som jag gärna vill fortsätta att följa!”  

@anna_bokmal på instagram

 

”Det här är en helt fantastisk underbar kvinnohistorisk roman som utspelas 1926. Den tar upp flera intressanta  aspekter i kvinnornas liv på den tiden. Det är precis så här som historia ska berättas för att det ska bli levande och engagerande. Det är en riktig bladvändare där man njuter av hur bra språket flyter på. Hatten av för den här makalöst bra debutromanen!”

@boknjutaren på instagram

 

”Boken är detaljrik och det får mig att känna att författaren har lagt ner ett stort arbete när det gäller efterforskningar, det känns ibland som jag sitter bredvid Ruth på 1920 talet och skriver på skrivmaskinen.”

@branda_bocker på instagram

 

Bra tempo, fina miljöbeskrivningar och karaktärer läsaren fastnar för. Pennskaft & Pessar är välskriven och erbjuder läsaren ett spännande perspektiv på svensk historia som jag tycker påminner om Mia Lodalens böcker Lisa och Lilly och Lesbiska ligan”

@alexreads1 på instagram

 

”Jag älskar historiska romaner och den här är mycket intressant och spännande. Boken innehåller ett stycke svensk kvinnohistoria. Hur var det att vara kvinna på 1920-talet? Det var en spännande tidsepok där drivande kvinnor vägrade att tystas och stred för kvinnliga rättigheter. Boken innehåller mycket kärlek och känslor 💕

Boken är mycket välskriven och lättläst. Fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer. Jag läste ut den ganska fort trots att det är en bok på nästan 400 sidor. Så det här är en riktig bladvändare som jag varmt rekommenderar 💕 Ser fram emot nästa bok i den här trilogin!

@cias_bookshelf på instagram

 

”En väldigt inspirerande, detaljrik och spännande historia om en kvinna i en tid där kvinnor precis börjat få fler rättigheter och därmed friheter.”

@Bookish.se – Tanyas bookstagram på instagram

 

”Det här är en välskriven historia med både glädje och sorg, styrka och svaghet till både kropp och själv. En bok i samma anda som Döda kvinnor förlåter inte och Ellens val-serien.”

@malin.mitt.i.boken på instagram

 

”Pennskaft och pessar är välskriven och fängslande. Den känns historiskt korrekt med mycket tidstypiska detaljer som verkligen förstärker den historiska känslan.” 

@mina.boktips på instagram

 

”Pennskaft och pessar är första delen i en planerad trilogi, och jag ser redan fram emot de kommande böckerna. Tack @ann.gewecke.lektor.forfattare för att du valt att skriva denna fina, väl gestaltade och engagerande berättelse, baserad på din släkts historia. Jag tar flera av karaktärerna till mitt hjärta, och ser mycket fram emot att återse dem.

Jag måste också uppmärksamma omslaget som jag tycker är ett av årets snyggaste, och verkligen fångar bokens innehåll och tidsandan. Extra plus också för typsnittet som valts till titeln, och som följer med in i boken genom kapitelrubrikerna. 😍”

@boksann på instagram

 

”Igår läste jag in en välskriven bok vid namn Pennskaft & pessar, som släpps i höst … och det var verkligen givande läsning, så väl berättat”

Lars Winclair – ljudboksinläsare @larswinclair på instagram

Kommande författarframträdanden om Pennskaft & pessar.

Varmt välkommen!

 

Måndag 4 mars 2024 Författarframträdande och signering, Johannelunds bibliotek, Linköping 17:30 – 18:30

 

Torsdag 7 mars 2024 Författarsamtal & signering, Kisa bibliotek, kl 18:00

 

Fredag 8 mars 2024 Författarsamtal & signering, Mjölby bibliotek, kl 17:00

 

Intervju om Pennskaft & pessar i P4 Östergötland

Bild: Tahir Yousef

I programmet ”Förmiddag i P4 Östergötland med Cia Sivertsdotter” intervjuar Cia mig om boken, hur den kom till och hur det var för kvinnor i Sverige för hundra år sedan. Intervjun börjar en bra bit in i programmet. Spola fram till 2:04:01 så hittar du där det börjar. Lyssna på inslaget här->

 

Artikel i Corren om Pennskaft & pessar

 

Artikel i Nolltretton om Pennskaft & pessar

 

 

Ja, jag vill beställa boken!

Ja tack, jag beställer ett signerat exemplar av "Pennskaft & pessar". Danskt band. Pris 195 kr + porto

 

Mitt skrivande börjar med en spritväska i brunt läder

Pennskaft & pessar

Min farmors far tar spritväskan i den ena handen och motboken i den andra.

Konjaken ligger i säkert förvar på vägen hem från bolaget. Det kan behövas eftersom han har lite svårt att komma överens med spakar och pedaler samtidigt som han ska hålla ögonen på vägen och snurra på ratten i tid när vägen krumbuktar sig.

Det är en lördagskväll våren 1926. Veckan som avdelningschef på Cloettafabriken är slut. Min farmors far avnjuter den gyllene drycken tillsammans med en fet cigarr hemma i herrummet.

Min farmors mor knycker cigarren när han bara kommit halvvägs, drar ett bloss och förkunnar att det är dags att planera min farmors bröllop. 

Två generationer senare ärver jag väskan. Den är vackert sliten, hörnen är skavda och konjaken sedan länge urdrucken.

I väskan ligger i stället en pärlbroderad festklänning och ett pannband med en stor fjäder. Det är min farmors mors klänning och den luktar art déco och malmedel. Jag får veta av pappa att hon bar den på min farmors bröllop.

Väskan och klänningen får mig att fundera. Och att börja skriva. Jag hittar flera intressanta händelser i pappas släkt men framför allt hittar jag starka kvinnor.

Jag lägger ut de spridda bitarna och syr ihop dem med fiktiva delar. Den berättelse jag presenterar här, Pennskaft & pessar, är den första boken i en trilogi.

Nästa del har arbetsnamnet När fyrljuset sveper förbi och utspelar sig dels under beredskapstiden i Sverige, dels i Danmark under den tyska ockupationen. Som det ser ut i skrivande stund i alla fall. Vem vet hur karaktärerna väljer att agera när de väl tagit form på mina boksidor?

Mer om tiden då Pennskaft & pessar utspelar sig

Berättelsen börjar 1926, ett av de år i vad som senare kom att kallas ”Det glada tjugotalet”.

Första världskriget har ganska nyligen tagit slut och optimismen stiger i Europa. Industrialiseringen tar fart och det sätter sina spår i konst, design och arkitektur. Människor blickar optimistiskt framåt mot sociala och tekniska framsteg.

Den stilperiod som nu formas kallas Art déco (av franskans ”art décoratif”). I bokomslaget ovan ser du ett exempel på hur typsnitten (stilen på bokstäverna) kunde se ut på till exempel affischer och tidskriftsrubriker under den här perioden.

I stället för de asymmetriska, böljande, organiska former som tidigare varit populära, använde Art déco-formgivare och konstnärer nu i stället symmetriska, rätlinjiga och geometriska former.

Formgivare och konstnärer hämtade inspiration från antiken men också från rådande konstriktningar som till exempel kubismen och funktionalismen. Man kombinerade gärna motiven med det nya formspråk som hörde till maskinerna och industrin. 

Nya moderna material kom i ropet vid den här tiden, bland annat rostfritt stål, plast, bakelit, aluminium och krom. Färgskalan skärptes och starka färger och kontraster blev populärt.

När det gällde modet lät man midjan hasa ner på höften, vilket skapade en smalare silhuett. Kvinnorna klippte håret kort och det var modernt med långa pärlhalsband och att röka cigarett i ett långt munstycke.

Art déco var en stil som kom att representera både lyx, livsglädje och modernitet.

En mycket känd byggnad som är uppförd i Art décostil är The Chrysler Building i New York.

Nya tider – nya material

Chrysler Building är 319 meter hög och var när den fullbordades 1930 världens högsta byggnad.

Den översta delen, spiran, pryds av halvmåneformade bågar dekorerade med solstrålar som omger de trekantiga fönstren. Längre ner finns formelement som bevingade kylarlock, hjul och stiliserade bilar.

Allt inspirerat av den moderna tidens frihetssymbol – automobilen. Som grädde på moset kläddes byggnaden är i ett av tidens nya material: en rostfri stållegering bestående av krom och nickel.