Pennskaft & pessar

Pennskaft & pessar är ett stycke svensk kvinnohistoria i romanform

Pennskaft-&-pessar

Omslag av Eva Nestell

www.nestell.se

Pennskaft & pessar 

Boksläpp den 24:e augusti 2023 kl 17:30 på Linköpings bokhandel. Välkommen!

Du kan förhandsbeställa ditt signerade exemplar, se nedan.

Bokens handling

Året är 1926. Kvinnor har nyligen fått rösträtt och nu öppnas också allt fler möjligheter för dem att göra karriär. Ruth vill ha ett eget yrke men hennes far vill se henne tryggt gift med sonen till Cloetta-fabrikören.

Trots sin strävan att bli oberoende faller Ruth ändå för en charmig säljare, gifter sig och ger upp sina planer. Drömmarna om självständighet kommer så småningom i fatt henne samtidigt som det äktenskapliga skimret falnar.

En kväll tar maken ett ödesdigert beslut som får katastrofala konsekvenser för dem båda, men som efter en svår period leder Ruth framåt om än på ett helt annat sätt än hon från början tänkt sig.

Pennskaft & pessar är min debutroman och den första delen i en trilogi. 

Välkommen att förhandsbeställa ditt signerade exemplar via formuläret här intill.

Ja tack, jag förhandsbeställer ett signerat exemplar av "Pennskaft & pessar". Danskt band. Pris 195:- + porto

 

Mitt skrivande börjar med en spritväska i brunt läder

Pennskaft & pessar

Min farmors far tar spritväskan i den ena handen och motboken i den andra.

Konjaken ligger i säkert förvar på vägen hem från bolaget. Det kan behövas eftersom han har lite svårt att komma överens med spakar och pedaler samtidigt som han ska hålla ögonen på vägen och snurra på ratten i tid när vägen krumbuktar sig.

Det är en lördagskväll våren 1926. Veckan som avdelningschef på Cloettafabriken är slut. Min farmors far avnjuter den gyllene drycken tillsammans med en fet cigarr hemma i herrummet.

Min farmors mor knycker cigarren när han bara kommit halvvägs, drar ett bloss och förkunnar att det är dags att planera min farmors bröllop. 

Två generationer senare ärver jag väskan. Den är vackert sliten, hörnen är skavda och konjaken sedan länge urdrucken.

I väskan ligger i stället en pärlbroderad festklänning och ett pannband med en stor fjäder. Det är min farmors mors klänning och den luktar art déco och malmedel. Jag får veta av pappa att hon bar den på min farmors bröllop.

Väskan och klänningen får mig att fundera. Och att börja skriva. Jag hittar flera intressanta händelser i pappas släkt men framför allt hittar jag starka kvinnor.

Jag lägger ut de spridda bitarna och syr ihop dem med fiktiva delar. Den berättelse jag presenterar här, Pennskaft & pessar, är den första boken i en trilogi.

Nästa del har arbetsnamnet När fyrljuset sveper förbi och utspelar sig dels under beredskapstiden i Sverige, dels i Danmark under den tyska ockupationen. Som det ser ut i skrivande stund i alla fall. Vem vet hur karaktärerna väljer att agera när de väl tagit form på mina boksidor?

Mer om tiden då Pennskaft & pessar utspelar sig

Berättelsen börjar 1926, ett av de år i vad som senare kom att kallas ”Det glada tjugotalet”.

Första världskriget har ganska nyligen tagit slut och optimismen stiger i Europa. Industrialiseringen tar fart och det sätter sina spår i konst, design och arkitektur. Människor blickar optimistiskt framåt mot sociala och tekniska framsteg.

Den stilperiod som nu formas kallas Art déco (av franskans ”art décoratif”). I bokomslaget ovan ser du ett exempel på hur typsnitten (stilen på bokstäverna) kunde se ut på till exempel affischer och tidskriftsrubriker under den här perioden.

I stället för de asymmetriska, böljande, organiska former som tidigare varit populära, använde Art déco-formgivare och konstnärer nu i stället symmetriska, rätlinjiga och geometriska former.

Formgivare och konstnärer hämtade inspiration från antiken men också från rådande konstriktningar som till exempel kubismen och funktionalismen. Man kombinerade gärna motiven med det nya formspråk som hörde till maskinerna och industrin. 

Nya moderna material kom i ropet vid den här tiden, bland annat rostfritt stål, plast, bakelit, aluminium och krom. Färgskalan skärptes och starka färger och kontraster blev populärt.

När det gällde modet lät man midjan hasa ner på höften, vilket skapade en smalare silhuett. Kvinnorna klippte håret kort och det var modernt med långa pärlhalsband och att röka cigarett i ett långt munstycke.

Art déco var en stil som kom att representera både lyx, livsglädje och modernitet.

En mycket känd byggnad som är uppförd i Art décostil är The Chrysler Building i New York.

Nya tider – nya material

Chrysler Building är 319 meter hög och var när den fullbordades 1930 världens högsta byggnad.

Den översta delen, spiran, pryds av halvmåneformade bågar dekorerade med solstrålar som omger de trekantiga fönstren. Längre ner finns formelement som bevingade kylarlock, hjul och stiliserade bilar.

Allt inspirerat av den moderna tidens frihetssymbol – automobilen. Som grädde på moset kläddes byggnaden är i ett av tidens nya material: en rostfri stållegering bestående av krom och nickel.