Manusutveckling lyfter din text

Manusutveckling kan vara en bra metod för att bearbeta din text när du behöver göra din berättelse mera spännande och lockande för förlag och läsare. 

manusutveckling

Får du ordning på allt i ditt manus?

Vill du fördjupa dig i hur man arbetar med dialoger eller gestaltning? Eller göra berättelsen mera spännande, skapa trovärdiga karaktärer och miljöer? 

Då kan du anlita mig som personlig skrivcoach. Manusutveckling innebär ett tätt och regelbundet samarbete mellan dig som författare och mig som lektör.

Jag kan ge dig specifika övningar som är baserade på din text och du får respons omgående på det du skrivit i den takt du önskar.

Vill du arbeta lite i taget med ditt manus och behöver förslag på hur din berättelse kan utvecklas i olika riktningar så kan jag hjälpa dig med det också.

Att driva skrivandet framåt – strukturerad manusutveckling

Har du kört fast i berättandet? Är det svårt att hitta motivation och bra rutiner för ditt skrivande?

Det där med att få någonting gjort, att hålla skrivandet igång, att inte skjuta upp det. Hur löser man det? Ett sätt att verkligen föra din berättelse framåt är att skriva mot en deadline.

Tillsammans sätter vi då upp mål för ditt skrivande, kopplar det dessutom till en tidsplan och har sedan en kontinuerlig dialog kring handlingen och vilka vägar den skulle kunna ta.

Som mål kan du exempelvis ha att du skriver ett visst antal sidor per månad, eller att du arbetar med specifika delar av ditt manus under en viss tidsperiod.

Jag återkopplar sedan till dig med saker jag undrar över och förslag jag vill att du ska ta ställning till. Allt för att driva din text framåt så att du når dina mål som författare. 

Har du blivit refuserad av ett förlag?

Om du – i likhet med många andra – skickat in ditt manus till ett förlag men blivit refuserad kan det kännas tungt att fortsätta jobba vidare med manuset på egen hand.

Kanske har du fått ett standardsvar som: ”Tack, men nej tack.” Minns då att även de mesta kända och bästsäljande författarna fått sådana svar, många gånger dessutom, innan de blivit antagna med sin första bok. 

Har du å andra sidan fått någon typ av respons med ett omdöme samtidigt med det avböjande svaret så har du kommit långt och det kan ge dig ledtrådar till vad du behöver utveckla i ditt manus.

Men misströsta inte. För det första har du visat att du har kraft och ork att producera en hel bok. För det andra visar det att du är modig nog att låta andra bedöma vad du skrivit. 

Då är det dags att ladda om. Lägg det manuset åt sidan ett tag, ett par månader eller så. Under tiden skriver du på något helt annat.

Sedan tar du upp det första manuset igen. Efter en ny genomläsning kommer du att kunna se på det med nya ögon. Här kan manusutveckling vara ett sätt för dig att komma vidare. Tillsammans kan vi hitta en plan för hur du ska utveckla texten.

Recept för manusutveckling

I likhet med många andra kreativa verksamheter finns en uppsjö av kokböcker för att utveckla ditt hantverk.

En som är riktigt bra är Larry Brooks ”Story Engineering”. Här hittar du en gedigen genomgång av de byggstenar som är väsentliga för att bygga en story. 

manusutveckling-story-engineering