Sagt om mig

 

”Pedagogiskt upplagd genomgång, konstruktiv kritik” /Kerstin Bjellerup

 

Det var ett fint lektörsutlåtande som jag fick för en vecka sedan. Du har verkligen lagt ner ett ordentligt arbete på min text, och det är jag förstås glad över.

Nu har jag arbetat dag och natt. Jag nu har hörsammat dina rekommendationer. Jag har alltså i görligaste mån kortat ner meningarna, rensat i de långa uppräkningarna, sett över perspektivväxlingarna, sett över syftningarna och skrivit om en del av dialogerna. Jag har ändrat texten på alla punkter där du specifikt har pekat på misstag, inkonsekvenser eller otydligheter.

Du har helt rätt när du påpekar att det ibland tycks som om huvudpersonernas verkligheter glider ihop med de fiktiva verkligheter som skildras i Antons noveller samtidigt som det essäistiska anslaget för in ytterligare ett perspektiv. Jag är verkligen tacksam för din lyhörda iakttagelse. Det är säkert inte ett särskilt ofta förekommande berättargrepp, åtminstone inte i svensk litteratur. Och det kräver en del av läsaren, det är sant.

/Tom Sandqvist, ”Titta – en krokodil”, utges på Ekström & Garay förlag 2019

”Vilket förståeligt och konstruktivt utlåtande. Du sätter fingret på flera områden som jag inte tänkt på, men när du skriver det tänker jag: ”Det har hon rätt i ?”.

Du har verkligen grävt dig in i texten. Du gav mig mycket värdefull info om toppar och dalar.

Kul att se du även noterar när du tycker det är bra och kul. Det ger en fart och glädje att vilja fortsätta. Viktigt för kreativiteten. Du peppar mig :-)”

/Ingela Haraldsdotter

Hej Ann. Vill från botten av mitt hjärta tacka för dina kloka och tänkvärda råd, de ska vi verkligen ta vara på! Nu ska det knåpas och skapas vidare.”

/Diana Sundkvist

Jag tycker mig ha fått gott stöd för mitt sätt att bygga upp texten och för mitt sätt att behandla språket och på det hela taget för min romanidé.

Vad jag särskilt vill framhålla är att Du engagerat Dig starkt och ”kongruent” i min text, att Du varit snabb att svara på frågor och att Du varit tydlig i Dina svar.

Vad jag sammanfattningsvis kan säga är att jag uppfattat och uppskattat att Du visat stort intresse och engagemang. Du har läst min text inkännande och jag har uppfattat att Du diskuterat just utifrån min text med dess kännetecken och eventuella egenheter.

/Leif Anjou, ”Varifrån, vart och varför i Rödåkra”, utges på Ekström & Garay förlag 2019

”Som vanligt är det jättebra med din respons och du sätter fingret på saker som hjälper mig.” 

/Lina Ingemarsdotter

”Tack för ditt gedigna arbete. Pedagogiskt upplagd genomgång, konstruktiv kritik och viktigast, att dina synpunkter generar lust hos mig att ge mig i kast med arbetet att skriva om.

Jag känner igen mycket av det du skriver (det är svårt att läsa egen text) och kommer att använda det mesta, kanske alla dina råd. Jag uppfattar din kritik som tydlig och konstruktiv vilket för mig innebär att jag direkt kan börja arbeta om mitt manus.

Du har satt punkten på mina tillkortakommanden på ett konkret och bra sätt. Handlingsplanen är kort, innehållsrik och tydlig.”

/Kerstin Bjellerup

”Jag är jätteglad och så tacksam för ditt gedigna arbete! Din respons berikade mig med nya idéer och tankar. Tusen tack för dina positiva kommentarer och uppmuntrande ord! Det behövs när man sitter och lätt fastnar i sin lilla sagovärld.”  /Christina Strang

”Tack för ännu en klok och skarpögd läsning. Du hjälper mig se svagheterna i berättelsen. Först nu ser jag vart berättelsen är på väg, och hur den ska sluta.

Dina avslutande kommentarer är mycket snällare och mera uppmuntrande än jag befarat. Själv tycker jag nog att helheten haltar; i alla fall tyckte jag det för ett par veckor sedan. Dina ord gör mig förstås glad, eftersom jag vet att du skriver vad du tycker och anmärker på det du anser vara fel eller det som skaver.

När jag inledde mitt ragnarprojekt var ambitionen att ”tillräckligt bra” räcker; en trist inställning jag släpar på efter alla år inom journalistiken. Nu är målet att skriva så bra och sant som jag kan.”

/Bo Jönsson

”Du uppfattade min text mycket bra, och såg alla dess användningsområden. Din respons hjälper mig att tänka på att hitta ett språk som hör till den tiden som boken utspelar sig i. Att använda mer gestaltning och mindre berättande. Den hjälpte mig också att förstå vad som är starkt och bra i min berättelse och vad jag kan göra för att vässa till den att bli ännu bättre. Bl.a. hur jag ska skapa riktiga bladvändare. Många konkreta tips och bra exempel. Jag tycker inte att jag saknar något alls. Responsen är bra, du har tittat på boken ur många perspektiv. Jag blir verkligen stolt, glad och inspirerad att vässa till mitt manus till något ännu bättre när jag läser ditt utlåtande. Ett stort Tack för ditt utlåtande.”  

/Carina Eriksson

”I och med att jag är ny i den skrivande världen så hjälpte din respons massor, det fick mig att se på min/mina texter från olika håll och vinklar, vilket är positivt. På så sätt kan jag förbättra och kanske klargöra lite mer för läsaren!

Av din respons lärde jag mig att skrivande är så flytande och hur viktigt det är att beskriva omgivningen eller karaktären man skriver om. Jag saknade ingenting, jag tycker att du fick med det övergripande samt detaljerna som jag som författare kanske missat, eller valt att inte ta med.

Jag kan absolut rekommendera dig som lektör till andra författare! Du är rak och ärlig i din respons och säger vad du tycker på ett vänligt sätt!”

/Elin Lindfors

”Jag kände att vi förstod varandra vilket var en stor anledning till att jag ville jobba med just dig. Jag vill att du ska veta att du är fantastisk!”

/Goran Asaad

”Jag är supernöjd! Det var mycket givande att läsa dina kommentarer.” 

/Josefine Holmgren