girl writing with goose pen

Vilken titel har ditt bokmanus?

Tävla med din manustitel och vinn ett coachsamtal!

Har du en titel på ditt manus medan du skriver?

Eller tänker du att det där med titeln är en senare fråga så varför bekymra sig om den när du vill koncentrera dig på att skriva själva storyn?

Det finns en poäng med att ha en manustitel medan du skriver fram din berättelse. Jag ska återkomma till det men först några tankar om läsare, genrer och boktitlar.

Vad är det som lockar läsaren?

Titeln och omslaget är det första en läsare möter framför hyllan i bokhandeln. Du har i genomsnitt max ett fåtal sekunder på dig att fånga läsarens intresse.

Både titeln och omslaget signalerar vilken genre boken hör hemma i. En titt bland hyllorna i närmsta bokhandel visar att både titlar och omslag har olika stil beroende på genre.

Deckare har titlar som är helt annorlunda än feel good, till exempel. Det samma gäller omslagen. 

Hur kan då titeln få läsaren att välja just din bok och inte den som står bredvid och varför ska du ha en titel innan boken ens är klar? Läs vidare så ska jag berätta.

Titeln som ledstjärna när du skriver

Med titeln skapar du ett kontrakt med läsaren: Vad kan läsaren förvänta sig? Vem/vilka/vad handlar boken om och vilken målgrupp är det du riktar dig till?

Titeln bör avspegla bokens innehåll och bör uttrycka vad texten verkligen handlar om, det centrala temat, kärnfrågan.

Var därför noga med att du, medan du arbetar med manuset, har titeln i åtanke. Betrakta den som din ledstjärna så att du hela tiden låter den lysa upp den stig där du vandrar medan du mejslar fram din story.

Om du märker att handlingen så småningom slingrar sig ut från den stigen kan du behöva stanna upp och fråga dig om du skriver rätt saker eller om titeln ska ändras.

Hitta en klockren titel

Ett sätt att hitta rätt titel är att du formulerar ett stort antal alternativa titlar, gärna ett trettiotal, för att sedan sortera bort dem en efter en till dess du hittar någon som är klockren.

Titeln är alltså ett löfte till läsaren om vad boken kommer att handla om och det är viktigt att du håller det löftet. Ha därför titeln i bakhuvudet under hela din skrivprocess. 

Så – vad har ditt manus för titel? Vilken är den ledstjärna som just nu lyser upp din författarhörna?

Tävla med din manustitel och vinn ett kostnadsfritt lektörssamtal där vi diskuterar ditt manus. Jag blir ditt bollplank under en timma och ger dig respons på berättelsens titel, genre och innehåll.

Tre vinnare utses och meddelas per mail cirka två veckor efter sista tävlingsdatum.

Välkommen att skicka in ditt tävlingsbidrag senast den 31/7 2021 via formuläret här intill.

Ja, jag vill delta i tävlingen och fyller här i mina uppgifter